maanantai 20. maaliskuuta 2017

Rakkaudesta Berliiniin

Kreutzberg on hipsterin koti.

Olen rakastunut. Kävin nimittäin pitkästä aikaa Berliinissä ja se vei sydämeni täysin. Tiedän olevani keskiluokkaisesti jälkijunassa ihastukseni kanssa, mutta en silti voi olla jakamatta tunnettani. Kaupunki on vaan niin cool, upea ja omalaatuinen maailmankeskus, etten välitä vaikka menisi kliseen puolelle. Se vetää puoleensa kuin magneetti nykypäivällään ja historiallaan.  


Harva paikka maankamaralla on niin latautunut monessa mielessä. Sen lähihistoria on kauhua täynnä ja se on ollut joskus pahan keskus. Tänään kaupunkin käsittelee asiaa aktiivisesti ja tekee tiliä historiansa pimeän puolen kanssa. Kaikkea ei pysty käsittämään, mutta uskon Berliinin erottavan nykyisessä muodossaan hyvän pahasta ja väärän oikeasta helpommin kuin monet muut.  


Kaupunki on hakattu aivan lyttyyn. Se on raiskattu aatteilla, jotka ovat vieneet sielun ja hengen. Se on pistetty maksamaan kovalla kädellä ja sen asukkailta on viety vapaus. Se on jaettu, saarrettu sisältä ja ulkoa, ja sen entinen loisto on ollut vain muisto. 


Ja silti: Se on noussut jälleen entistä vahvempana, sykkivämpänä, sallivampana, kehittyvämpänä, toimivana, moniarvoisena ja -kulttuurisena. Se ei unohda mennyttä, mutta katse on tulevassa. Berliiniä on todella helppo rakastaa, eikä sitä taida saada tuhottua millään. Se on täynnä kulttuuria, vanhaa ja uutta rinta rinnan, välillä sellaisena mosaiikkina, ettei silmä pysy mukana. 


Haluaisin palata tähän kaupunkiin, viettää siellä aikaa, viipyä ja seurata sen ihmisiä. Onneksi on kirjoja, jotka mahdollistavat tämänkin. Berliini-aiheisia kirjoja etsin, ja jos tiedät jonkun hyvän ehdottaa, Vielen lieben Dank! Mitä siis lukisin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti