lauantai 27. lokakuuta 2018

Eowyn Ivey: LumilapsiIhana. Kerta kaikkiaan ihana kirja. Tiedän, että käyttämäni adjektiivi on melko lattea ja usein käytössä, mutta kerrankin uskon sen tekevän oikeutta tälle kirjalle. Eowyn Iveyn kirjassa Lumilapsi yhdistyy monta minua aina uudelleen ja uudelleen mielyttävää tekijää: erämaa tapahtumapaikkana, sadun ja todellisuuden limittyminen, naisen näkökulma, selviytyminen ja kaunis kieli. Upea kirja, joka jää tämän vuoden lukukokemuksista varmasti mieleen. 

Kirja alkaa unenomaisesti, vaikka siinä on särmää ja kuolemaakin: lapseton vanheneva pariskunta elää raa'an luonnon keskellä Alaskassa ja on menettämässä taistelunsa siellä selviytymiseen. Vaimo on masentunut ja jopa miettii jokeen hukuttautumista. Avioliitto on kuitenkin onnellinen ja se on kestänyt paljon, myös lapsen menettämisen. 

Eräänä lumisena päivänä pariskunta heittäytyy leikkiin ja tekee itselleen lumesta tytön. Seuraavana päivänä pariskunnan pihaan ilmaantuu tyttö, joka muistuttaa lumesta muovattua lasta. Onko lumilapsi  ilmestynyt heille kauan kaivatuksi tyttäreksi? Mikä on satua ja mikä totta? 

Lumilapsi ei ole pelkästään keskustelua vanhan venäläisen sadun, jossa lumesta tehty lapsi herää henkiin, kanssa. Se on myös realistinen kuvaus elämästä äärimmäisen pohjoisen luonnon armoilla. Luonto vie helposti hengen ja ihmisen osana on loppumaton henkiinjäämistaistelu. Luonto on elävä, mystinen, äärettömän kaunis, mutta se voi viedä hengen vain muutaman virhearvion tai kohtalokkaan onnettomuuden takia hetkessä. 

Kirja on myös kaunis kuvaus kestävästä parisuhteesta, surusta, lapsettomuudesta ja vanhemmuudesta, ja siksi laitankin sen Helmet-haasteen kohtaan #19, kirja käsittelee vanhemmuutta. Onneksi tämä kirja osui tielleni, ja innostuinkin ostamaan jo kirjailijan uudemman, myös Alaskaan sijoittuvan, kirjan Kirjamessuilta eilen.

8 kommenttia:

 1. Ihana aikuisten satukirja. Maailman kirkkaalle laidalle on huikea historiallinen seikkailukirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En malta odottaa, että pääsen Maailman kirkkaalle laidalle pariin. Nyt on siunaantunut yhtäkkiä paljon ihania kirjoja luettavaksi, ja hyvä näin, mutta aikaa on niin kovin vähän ja lukija hidas. Helmet-haasteesta puuttuu vielä muutama, joten ajattelin suorittaa ne alta pois. Päädyn aina suorittamaan listoja, vaikka mainio haaste tuo onkin.

   Poista
 2. Lumilapsi on yksi lemppareistani. Ihana kirja! :)

  VastaaPoista
 3. Oi Lumilapsi herätti kiinnostukseni heti ilmestyessään, mutta sitten sen lukeminen jäi kaiken muun jalkoihin ja unohtui. Kiitos siis, että muistutit tämän teoksen olemassaolosta! Pitääkin ottaa lukulistalle täksi talveksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa lukea! Minäkin tiesin kirjasta pitkään ennen lukemista, mutta kovin kauan kesti, että sain aikaiseksi lukea.

   Poista
 4. Minua kiinnostaa Alaska ja myös nämä Eowyn Iveyn kirjat - joita en ole vielä lukenut. Lumilapsi odottaa omassa hyllyssäni. Jospa saisin sen tänä talvena luettua?! Tarina kuulostaa kiehtovalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue, lue! Luonto alkoi elämään kirjan sivuilla. Toivoisin joskus pääseväni itse noihin maisemiin.

   Poista