Mika Waltari teki sen taas: kirja, jolta en odottanut juuri mitään, ruokkii sielua, henkeä ja melkein ruumistakin. Valitsin luettavakseni kirjahyllyssäni vuosia maanneen kirjan Surun ja ilon kaupunki (1936) Helmet-haasteen takia, sillä piti löytää kirja, joka kertoo yhden päivän tapahtumista.
Kirjan alussa Helsinkiin tulee juna ja sen mukana yksinäinen ja arvoituksellinen matkustaja, jonka repusta pilkistää kirveenvarsi. Kaupunki asukkaineen on heräämässä uuteen aamuun ja juna sylkäisee uusia ihmisiä sen joukkoon. Kauan lukija ei saa seurata ensimmäistä henkilöä, vaan kirjassa siirrytään kuin huomaamatta ihmisestä toiseen. Henkilöitä suruineen ja iloineen ovat muun muassa kuoleva vanha nainen, työtä vailla oleva turhautunut nuorukainen, rikas johtaja, kirjansa kanssa painiva kirjailija, pappi ja poikakoulun rehtori.
Kaupunki yhdistää henkilöt, jonka pieninä osasina he päivänsä viettävät. Henkilöt liittyvät toisiinsa sattuman, sukulaisuuden tai pienten kohtaamisten kautta, mutta kerronta on enimmäkseen ihmisten sisäisen maailman kuvausta. Helsinki on henkilöistä suurin ja ihailluin Tulenkantajien ihanteiden mukaisesti. Nykylukijaa mietityttää, eikö Helsinki ollut 1930-luvulla kuitenkin melko pieni kaupunki, mutta kirjassa se esitetään sykkivänä suurkaupunkina.
Olisi mielenkiintoista lukea kirjaa ajankuvauksena, vaikkei se siihen kovin hyvin sopeudu. Jonkinlaisia aatteenpaloja ja uhkakuvia on löydettävissä, ja köyhien ja rikkaiden välistä epätasa-arvoa pohditaan syvällisesti. Kirjasta nauttii kuitenkin eniten, kun antautuu sen kauniin kielen vietäväksi. Päivä kaupungissa on lyhyt, ja jo pian juna lähtee pois matkustajineen illan hämärässä.
Helmet-haasteessa on tämän kirjan jälkeen jäljellä enää yksi kohta, ja sitten on haaste tältä vuodelta suoritettu. Tämä kirja siis kohtaan #19, yhdenpäivänromaani. Kiitos haasteelle tämän kirjan lukemisesta, sillä luulen sen jääneen ilman tätä lukematta.
Mieleen jäi: Surumielinen ja ylevä tunnelma Helsingin kaduilla
Matka ajassa: Yksi päivä vuonna 1936
Matka paikassa: Helsinki
Kenelle suosittelisin: Waltaria kannattaa lukea aina, joten suosittelen kaikille
Miten teilleni: Omasta kirjahyllystä
Itselläni on suuret odotukset tästä kirjasta, joka on hyllyssäni jo kauan odottanut lukuvuoroaan, mutta jotenkin ei vain aikaa ole tuntunut vielä löytyvän... Oli kiva lukea arviosi ja että pidit kirjasta! Waltari on tosiaan aina hyvä :)
VastaaPoistaHelmet-haaste jäi minulla kesken, kun blogi oli välillä tauolla. Tätä kirjaa suunnittelin samaan haastekohtaan. No, jospa joskus ensi vuonna ehtisin lukea sen?! Toivossa on hyvä elää :)
Tämä ei ole mielestäni ihan parasta Waltaria, vaikka hänen kirjojensa lukeminen kannattaa aina. Eli kun oikea hetki tulee, tartu kirjaan!
VastaaPoistaHelmet-haaste tuntuu yhtä rankalta kuin pitkän lenkin viimeinen kilsa - yksi kirja enää. Saa nähdä miten käy. Tekisi mieli lukea kaikkea muuta, vaikka hyvä kirja tämä haasteteoskin.