torstai 6. huhtikuuta 2017

Yuval Harari: Homo Deus, A Brief History of Tomorrow
Kuuntelin lähinnä työmatkoilla israelilaisen historioitsijan Yuval Noah Hararin ihmiskunnan tulevaisuutta pohtivan teoksen Homo Deus – A Brief History of Tomorrow (2015, englanninkielinen käännös 2016, suomenkielinen käännös ilmeisesti tulossa). Kirja herätti minussa vahvoja tunteita ihailusta ärtymykseen ja hämmennykseen. Teki mieli keskustella kirjasta jo sen ensi sivujen jälkeen. Onko ihmiskunta todella näin kuilun reunalla?

Yuval Harari ja hänen teoksensa – erityisesti aiempi viime vuonna suomennettu ja suurta suosiota saavuttanut Sapiens, Ihmisen lyhyt historia – tuntuvat olevan kaikkien huulilla. Itse en ole edellistä teosta vielä lukenut, vaikka se jo ikkunalaudalla odottaakin kirjamessuilta hankittuna. Homo Deus - kirjasta voi lukea esimerkiksi Helsingin Sanomien kolumnista. Hämmentänyt teos on ilmiselvästi muitakin.

Kovin ruusuista kuvaa Hareri ei anna tulevaisuudestamme. Uskonto on ohitettu, ja seuraavaksi taakse jää humanismi sekä liberalismi, kun ihmiskunta – tai pieni osa meistä – upgreidaa itsensä jumaliksi nollin ja ykkösin. Data on valtaa, ja sen hintana ovat ihmisen vapaus ja yksityisyys. Yuval menee vielä pidemmälle ennustuksissaan, maallikon korvin jopa scifin puolelle: ihmisen ja koneen yhdistelmä, ihmisen paranneltu versio Homo Deus ohittaa ja alistaa Homo Sapiensin. Ihminen on astumassa kuilun reunalle, tuntemattomaan. Mitä ihmiskunnan perusrakenteille, kuten perheille, tapahtuu, kun ihmisikää pystytään venyttämään 150 vuoteen? 

Isoin osa kirjaa on ihmisen historiaa. Tässä Harari on mielestäni vahvimmillaan. Hän liikkuu hengästyttävällä vauhdilla ja notkeudella sosiologian, psykologiaa, biologian, kulttuuritutkimuksen ja historian kentillä ja tekee vaikuttavan yhtenäisen kudoksen. Tällainen ihminen on ollut ja tällainen hän on nyt. 


Kirjoittaja puolustaa eläinten oikeuksia ja käyttää paljon aikaa todistaakseen, ettei ihminen ole lajitovereitaan erityisempi ja että uskonto on menettänyt otteensa ihmiseen. En voi olla kysymättä, eikö tämä ala olla jo moneen kertaan kirjoitettua? 


Millainen on ihmisen tulevaisuus? Yuval Harari, toivottavasti olet väärässä. 


Helmet-haasteen kohtaan #13 (kirja kertoo sinusta) uppoaa tämä kirja. Mieleen jäi: Scifiäkö tämä on? 

Matka ajassa: historian hämärästä aina hamaan tulevaisuuteen.

Matka paikassa: koko maailma

Kenelle suosittelen: Kaikille

Miten tielleni: äänikirjana Storytel-palvelusta 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti