sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

1/3 katsaus (maailmanvalloitus ja vähän muutakin)


Kirjojen tapahtumapaikat lukujärjestyksessä. Huomaa vapaat, villit viivat!


Pääsiäisen suklaamunia popsiessa teki mieli muistella kulunutta vuotta ja miettiä, mitä onkaan tullut luetuksi jo tähän mennessä. Olen nähnyt 1/4-blogikirjoituksia, mutta minä myöhäisherännäinen nappaan nyt itselleni 1/3-katsauksen. 

Tänä vuonna lukemistani on hallinnut Helmet-haaste, joka on osoittautunut toistaiseksi todella helpoksi suorittaa. En ole erityisemmin joutunut vielä valitsemaan "lista edellä" lukemistani, vaan kirjat ovat jotenkin vain loksahtaneet milloin mihinkin kohtaan. Varmaan pian joudun tietoisesti etsimään kirjoja täyttämään haasteen eri kohtia, mutta vielä niin ei ole käynyt. Menetän yleensä nopeasti kiinnostukseni haasteisiin tai listoihin, mutta nyt tämä haaste on tuntunut mukavalta. 

Parhaat lukukokemukset tähän mennessä:

John Williams: Stoner 

Mahtavaa, vaikkei kovin helppoa kirjallisuutta. Ei lisättävää. Jos et ole vielä lukenut, lue!

Colson Whitehead: The Underground Railroad

Jännittävin, järkyttävin ja yksinkertaisesti lumoavin pitkään aikaan lukemani kirja. Orjuudesta ja pakomatkasta kertova historiallinen romaani on palkittu (mm. tuore Pulitzer-palkinto) ja ylistetty. Ihmettelisin suuresti, jos tätä ei pian suomenneta. Ehkä jo työn alla jollakin – toivottavasti.

David Grossman: Sinne missä maa päättyy

Vaikuttava, intensiivinen sodanvastainen julistus ja katsaus israelilaisen perheen absurdiin arkeen. Kirja on melko pitkä – ehkä liiankin – mutta piti otteessaan.



Muita huomioita lukemisestani:

Olen lukenut paljon englanniksi, ja se on ollut mahtavaa. Pienen hypyn se aina vaatii, mutta on osoittautunut riskin arvoiseksi. 

Olen työmatkoilla kokeillut äänikirjoja. Loistavaa! Suuri kiitos kirjastoille niiden lisääntyneestä määrästä. 

Novelleita ei ole tullut luettu valitettavasti. Kaksi kokoelmaa – ja todella hyviä sellaisia – on nyt meneillään onneksi.

Runot. Apua! En ole lukenut pitkään aikaan mitään. Se täytyy korjata. Sarjakuviakin olen lukenut vain kaksi tänä vuonna, mikä on kyllä enemmän kuin yleensä. Siihen olen tyytyväinen.

Kaiken kaikkeaan tämä vuosi on ollut loistava lukemisen puolesta. Mitään hirmuista pettymystä ja loputonta jumitusta en ole vielä kohdannut.  

Maailmaa on tullut valloitetuksi: 

Olen viihtynyt USA:ssa yllättävän hyvin ja Suomessa vain kahden kirjan verran. Vähän yllättävää. Toivottavasti luen tänä vuonna vielä Aasiaan sijoittuvia paikkoja. Afrikassa olen sentään käynyt yhden kirjan verran. 

En tiedä paljonko arvoa kannattaa laittaa tapahtumapaikkojen hamstraamiseen, mutta onhan se mielenkiintoista, että maailmaa voi näinkin "nähdä".

Taannoin ylistin Berliiniä. Sinne tulen jo lähiaikoina tekemään lukumatkan ainakin kahdesti. Paikka ja sen historia kiehtoo.


Tästä on hyvä mennä eteenpäin.


2 kommenttia:

  1. Minusta on mielenkiintoista seurata, mistä maista tulee luettua kirjoja. Lukulistaan pitäisi lisätä sellaisia maita, joiden kirjallisuus on itselle tuntematonta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Kyllä listaukset paljastavat yllättävän paljon. Pitäisi laajentaa.

      Poista