Joskus sitä toivoo, että eläisi toisenlaisessa maailmassa. Täysin toisenlaisessa. Olen vältellyt tätä 1900-luvun yhtä tunnetuinta teosta siitä syystä, että pelkäsin sen ahdistavan liikaa. Oikeassa olin: Anne Frankin Päiväkirja on hyvin surullinen kirja, tosin ei siksi, mitä nuori päiväkirjaansa on tallentanut, vaan siksi millainen maailmamme on. Miten voi olla mahdollista, että on olemassa voimia, aatteita ja sulaa hulluutta, joka ajaa ihmisen vainoamaan toista – yhä uudelleen ja uudelleen? Miten on mahdollista, että maailmassa ei ollut tilaa tällaiselle kirkasälyiselle ja humaanille nuorelle?
Anne Frankin Päiväkirja ei ole helppoa luettavaa. Aloitin, jätin kesken, aloitin uudelleen. Nuoren – kirjan alussa melkein lapsen vielä – arjen ja ajatusten seuraaminen ei aina ollut kovin kiinnostavaakaan. Hämmästyttävän samanlaiselta nuorelta Anne vaikuttaa kuin tämänkin päivän nuoret. Oman identiteetin etsintä, suhde vanhempiin ja tulevaisuuden monet unelmat löytyvät kirjan sivuilta kuten lukuisista muistakin nuorten päiväkirjoista. Erona kuitenkin on äärimmäiset olosuhteet, joihin Anne muiden salaisen siiven asukkaiden kanssa on joutunut. Uskon Annen tietäneen kirjoittaessaan päiväkirjansa poikkeuksellisuuden. Hän raportoi olojaan ja tietää, miten outoon tilanteeseen hän on ajautunut.
Luin päiväkirjan laajimman version, johon on lisätty myös Annen isän Otto Frankin toimittamasta kirjasta poistetut kohdat. Anne kirjoittaa hyvinkin suorasti seksuaalisuuteen ja naiseksi kasvamiseen liittyvistä asioista, joten ymmärrän, miksi isä halusi joitakin kohtia poistaa. Anne kirjoittaa myös muista asukeista hyvin kärkevästi. Isän ei ole ollut varmasti helppoa kaikkea lukea.
Tätä kirjaa on tutkittu ja analysoitu aivan riittämiin, joten kirjan tapahtumista ei liene tarpeen kirjoittaa lisää. Se on tärkeä teos, ja Anne antaa kasvot ja äänen tuhansille muille sorretuille – yhä edelleen. Yhden ihmisen mukana kuolee koko maailma sanotaan, mutta onneksi Annen sanat kuitenkin jäivät. Maailma menetti yhden loistavan sielun ja sitä on syytä surra edelleen.
Helmet-haasteeseen kirja menee kohtaan #24, surullinen kirja. Tämän kirjan myötä olen puolessa välissä haastetta; ja mikä hieno matka se on ollutkaan jo tähän mennessä! Täytyy pian kirjoittaa pieni katsaus jo nyt luetuista.
Mieleen jäi: Annen kyky kuvata ympäristöään ja arkeaan on ikäisekseen todella hienoa.
Matka ajassa: 1942-1944
Matka paikassa: Amsterdam
Kenelle: Ihan kovin nuorelle en tätä suosittele, vaikka teos on nuoren kirjoittama. Nykylukijalle (tai ainakin minulle) se tuntui välillä jopa puuduttavalta, vaikka on täyden viiden tähden kirja ja kaiken maineensa arvoinen.
Miten tielleni: Kirjastosta.
Tämä on yksi niistä monista kirjoista, jotka ovat odottaneet "lue joskus" -listallani ikuisuuden. Koen, että tämä jossakin määrin kuuluisi yleissivistykseen. En edes käynyt Amsterdamissa vieraillessani Anne Frankin talolla, sillä ajattelin, että se ei avautuisi minulle kunnolla lukemattoman kirjan vuoksi. Ehkä tänä kesänä...
VastaaPoistaKyllä! Pienoisen kulttuuriteon koin tehneeni itselleni, kun nyt vihdoin sain luettua loppuun. Kannattaa lukea!
PoistaNäin tässä taannoin erään dokumentin Annesta. Olen tämän joskus lukenut samoin kuin Anne salaisen siivet tarinat. Tärkeä kirja ja aihe.
VastaaPoistaKyllä! Todella ajankohtainen ja tärkeä kirja edelleen.
PoistaLuin Annen päiväkirjan viidennellä luokalla eikä se tuntunut ollenkaan puuduttavalta, vaan rakastuin kirjaan korviani myöten. Joten en ole samaa mieltä tuosta, että ei sovi kovin nuorille.
VastaaPoistaJotkut ovat taitavia lukijoita jo lapsina, ja kirjoittihan Annekin tämän kovin nuorena. Toivottavasti tämä kirja päätyy edelleen mahdollisemman nuoren käteen, eikä sivumäärä pelota. Koskettava ja tärkeä teos todella!
Poista